Rione Del Falco Primitivo Rosso
De Rione Del Falco Primitivo Rosso is een heerlijke rode Primitivo wijn uit de Italiaanse streek Puglia.
De eerste "rode" uitdrukking van Cà Maiol met het wijnjaar 1988, de naam van deze wijn herinnert aan de mythe van het gelijknamige hotel aan de Côte d'Azur, een mythe die hier zijn oenologische vorm vindt in een sensorisch profiel dat de top is van een productieproces dat is gesmeed om, zoals bij het sprookjeshotel, meer een stijl dan een oorsprong te verheffen. De heterogeniteit van de gebruikte variëteiten, hun ongebruikelijke samenstelling, het drogen van een deel van de druiven, de bijzonder "extractieve" gisting, de rijping gedurende meer dan een jaar in barriques van Frans eiken zijn de instrumenten die een symfonie van geuren en smaken vormen tegelijk vrolijk, verfijnd en betrokken.
(edit with the Customer Reassurance module)
(edit with the Customer Reassurance module)
(edit with the Customer Reassurance module)
15% Barbera, 20% Marzemino, 15% Sangiovese, 50% Grappello Gentile
Dicht paarsrood
Textuureffect van rode en zwarte bessen, donkere kruiden en balsamico-hints
Vlezig mondgevoel met een omhullende structuur , precieze en zijdezachte tannines, dynamische en verfrissende ontwikkeling en een levendige afdronk van fruit en kruiden
14%
75cl
14-16 °C
Lekker bij pasta, vlees en kaas.
De Rione Del Falco Primitivo Rosso is een heerlijke rode Primitivo wijn uit de Italiaanse streek Puglia.
Rosso di Montalcino komt van wijngaarden ten zuiden van Montalcino, waar de specifieke bodem, het microklimaat en de grootst mogelijke zorg in de wijngaard samenkomen om unieke Sangiovese-druiven te produceren. Een wijn met karakter en persoonlijkheid met de stempel van Casanova di Neri die we graag een " jonge Brunello" noemen . Het kan worden gedronken zodra het uit is of als het een paar jaar wordt bewaard, kan het erg aangenaam zijn. Vinificatie: selectietabel voor trossen, ontstammen, selectietabel voor individuele druiven. Vullen van vaten door zwaartekracht. Fermentatie zonder toevoeging van gisten en maceratie in open conische roestvrijstalen vaten gedurende 2 tot 3 weken. Veroudering: ongeveer 15 maanden in eikenhouten vaten.
Als Nebbiolo de koning is, dan is Barbera zeker de koningin van de Langhe. Royale en aangename wijn, het werd ooit beschouwd als de wijn van het volk en zijn kwaliteiten zijn ook verbeterd door verschillende Italiaanse dichters - van Carducci die het definieerde als "gulle Barbera" tot Pascoli "purpurea Barbera". Dankzij kwalitatief geavanceerde vinificatieprocessen is het vandaag de dag een symbolische wijn van Piemonte geworden.
Deze wijn is gemaakt van 100% Dolcetto van 25-30 jaar oude wijnstokken in de Trifolera-zone, die vernoemd is naar de gewaardeerde witte truffels die in het gebied te vinden zijn. De druiven worden eind september geoogst en volledig gevinifieerd in roestvrijstalen tanks om maximale frisheid en geur te garanderen. De eerste van drie toppen die zich uitstrekken van Tre Stelle tot Martinenga, de vermelding van de Trifolera-wijngaard is nooit gebruikt om Barbaresco-wijn te produceren. Er zijn maar weinig kwaliteitsniveaus die vergelijkbaar zijn met de top op dit gebied, wat verklaart waarom er een groter aantal Dolcetto- en Barbera-wijngaarden is. Vinificatie en opslag uitsluitend in roestvrij staal.
Deze wijn is volledig gemaakt van Nebbiolo-druiven die worden geteeld in de prestigieuze Rabajà-wijngaard van Barbaresco, gelegen in de heuvels van Langhe, net ten zuiden van de wijnmakerij van Cortese. Om de perfecte structurele balans te bereiken, rijpt de wijn tweeëntwintig maanden in gekruide eikenhouten vaten, vervolgens gebotteld en nog eens dertien maanden in de kelder.
De Dolcetto d 'Alba dei Grassi van Elio Grasso presenteert zich in een robijnrode kleur in het glas. In de neus imponeert deze rode wijn uit Piemonte met een aantrekkelijk bouquet, met aroma's van rode bessen, pruimen en delicate kruiden. In de mond is het droog, harmonieus, fluweelzacht en wordt gekenmerkt door een lage zuurgraad. In de lange afdronk een discrete amandelnoot in de afdronk. Een evenwichtige en jonge drinkbare wijn.
De productiebeperking in de wijngaard is hoger. De druivenselectie is superieur tijdens de strikt handmatige en in dozen gedane oogst. Dit alles vertaalt zich in een lagere opbrengst per hectare. Hoger - of langer - de rijpingstijd, strikt in kostbare houtsoorten. Het resultaat kan alleen maar het logische gevolg zijn: een Barbera Superiore.
Buiten de gebieden Barolo en Barbaresco is het D.O.C. Alba omarmt de heuvels van Langhe en Roero: twee verschillende gebieden, maar in veel opzichten vergelijkbaar en verenigd door een roeping voor de teelt van de bekendste Piemontese druivensoorten. Nebbiolo is er een van en hier drukt het al zijn kenmerken uit van fijne wijn voor geweldige combinaties. De rijping op vat is essentieel om al zijn potentieel uit deze druif te halen.
Amarone della Valpolicella Classico-wijnen zijn rode Amarone-wijnen uit de traditionele Classico-zone van Valpolicella in Veneto (het oorspronkelijke productiegebied van Amarone, dat later werd uitgebreid).
Gemaakt in de Amarone della Valpolicella -stijl, met voornamelijk Corvina – druiven en Rondinella- en Molinara- druiven om te mengen, worden de druiven gedroogd om hun suikers en smaak te concentreren, wat resulteert in een rijk gelaagde, weelderige wijn.
Amarone della Valpolicella Classico, gelegen in het noordwesten van de stad Verona, wordt beschouwd als de topproducent van Amarone . Deze wijnen zijn de beste voorbeelden van kwaliteit Amarone, met decadente smaken van donker fruit, koffie en chocolade; en worden beschouwd als een van de topwijnen van Italië.
De Barbera-druiven worden uitsluitend met de hand geoogst. Na enkele dagen maceratie, waarbij de druiven dagelijks worden geroerd en malolactische gisting, wordt de wijn gerijpt in Franse eikenhouten vaten, gevolgd door nog minstens 8 maanden op fles.
In het wijnbouwgebied van de Langhe-Piemonte, wordt de Barbera d'Alba DOC van de Giuseppe Cortese-wijnmakerij geproduceerd. Het familiebedrijf is een van de oudste in het gebied en produceert van generatie op generatie zeer interessante wijnen dankzij de genereuze passie. De druiven zijn afkomstig van de klassieke Barbera-wijnstok, een uitmuntendheid in dit overwegend kalkrijke en kleiachtige gebied en met een typisch koud en gematigd klimaat. De druivenoogst vindt plaats in september met het handmatige systeem, de vinificatie omvat fermentatie in staal gedurende ongeveer 20 dagen, ook de daaropvolgende rijping vindt plaats in roestvrijstalen tanks. Alvorens maximale expressie te bereiken, heeft de wijn nog 6 maanden op fles nodig om op de markt te worden gebracht. Jaarlijks worden er zo'n 5000 flessen geproduceerd. Barbera d'Alba DOC is de klassieke volle, intense en gestructureerde rode wijn die zeer geschikt is om direct te proeven, maar die ook enkele jaren in de kelder kan rijpen.
In de buurt van Sorgono, in het geografische centrum van Sardinië, bewerk ik drie percelen wijngaard: de eerste in Bau Perdosu geplant als jonge boom door Tziu Maureddu Carta, ongeveer zeventig jaar geleden. De andere twee in Pischina, voor het grootste deel op wijnstokken die honderd jaar oud zijn, gericht op het oosten, zuidoosten, van klassieke variëteiten van Mandrolisai, met zeer lage opbrengsten. De bodems zijn van wit graniet.
Zo worden druiven wijn, in de tijd die ons leven geduldig vergezelt.
Amarone della Valpolicella Classico-wijnen zijn rode Amarone-wijnen uit de traditionele Classico-zone van Valpolicella in Veneto (het oorspronkelijke productiegebied van Amarone, dat later werd uitgebreid).
Gemaakt in de Amarone della Valpolicella -stijl, met voornamelijk Corvina – druiven en Rondinella- en Molinara- druiven om te mengen, worden de druiven gedroogd om hun suikers en smaak te concentreren, wat resulteert in een rijk gelaagde, weelderige wijn.
Amarone della Valpolicella Classico, gelegen in het noordwesten van de stad Verona, wordt beschouwd als de topproducent van Amarone . Deze wijnen zijn de beste voorbeelden van kwaliteit Amarone, met decadente smaken van donker fruit, koffie en chocolade; en worden beschouwd als een van de topwijnen van Italië.
Vanaf de hellingen van de Etna, een van de meest karakteristieke en begeerde wijnregio's van Europa, weerspiegelen de wijnen van Al-Cantàra de ziel van de mensen en het land. Al-Cantàra dankt zijn naam aan de rivier die door de gemeente Randazzo stroomt waar de wijnmakerij en de wijngaarden zich bevinden. De wijngaard van 15 hectare ligt op 620 meter boven zeeniveau. Alle operaties met betrekking tot de wijngaard worden uitgevoerd met volledig respect voor het milieu. Al Cantàra betekent ook 'brug' in het Arabisch wat benadrukt de link met het Siciliaanse terroir en symboliseert de unie tussen wijn, kunst en poëzie. Eigenaar Pucci Giuffrida is een liefhebber van fijne poëzie en om deze reden zijn alle namen van de wijnen geïnspireerd op de gedichten van Siciliaanse auteurs.
Na de Tweede Wereldoorlog in de jaren ’50 heerste er veel armoede onder de boeren in Zuid-Italië. Grootvader Angelo Paradiso, een van de vele boeren in Puglia, besluit in die tijd zijn heil te zoeken in de wijnbouw en bouwt in 1954 het wijnhuis Cantine Paradiso. Tegenwoordig is Cantine Paradiso een wijnhuis, dat met name bekend staat om zijn gulle ‘jammy’ rode wijnen gemaakt van Primitivo, Negroamaro en Nero di Troia. Hun beste wijn is gemaakt van 100% Primitivo en is vernoemd naar het jaar van oprichting: de 1954.
Na de Tweede Wereldoorlog in de jaren ’50 heerste er veel armoede onder de boeren in Zuid-Italië. Grootvader Angelo Paradiso, een van de vele boeren in Puglia, besluit in die tijd zijn heil te zoeken in de wijnbouw en bouwt in 1954 het wijnhuis Cantine Paradiso. Tegenwoordig is Cantine Paradiso een wijnhuis, dat met name bekend staat om zijn gulle ‘jammy’ rode wijnen gemaakt van Primitivo, Negroamaro en Nero di Troia. Hun beste wijn is gemaakt van 100% Primitivo en is vernoemd naar het jaar van oprichting: de 1954.
Na de oogst worden de druiven ontsteeld en vergist. De gisting vindt plaats in RVS tanks op een gecontroleerde temperatuur van 25 tot 28 graden gedurende 10 dagen. Vervolgens rijpt een deel van de wijn een jaar in barriques en de rest in RVS tanks.
Met een ongeëvenaard begrip van de Nebbiolo-druif, diepgaand respect en kennis van het terroir van Barbaresco, en lang gekoesterde familietradities, is Giuseppe Cortese in staat enkele van de meest uitzonderlijke wijnen van Piemonte te maken. In tegenstelling tot hoe het er vanaf een afstand uitziet, is de Rabajà-heuvel allesbehalve homogeen en kan hij grofweg in ten minste twee gebieden worden verdeeld. De eerste grenst aan Asili en valt samen met het pittoreske amfitheater dat uitkijkt over de Martinenga cru, en heeft vooral een zuidwestelijke ligging. De tweede daarentegen is meer lineair en ligt pal op het zuiden, hoewel er binnenin enkele duidelijke variaties zijn als gevolg van duidelijke golvingen rond de helling. In beide gevallen is de stijl van de wijn echter rijker en gedurfder dan die van Asili en Martinenga. Een middellange tot lange fermentatie zonder toevoeging van gist; 18 maanden rijping in gebruikte Slavische eikenhouten vaten.
De vinificatieprocedure voor Barolo Ginestra Casa Matè omvat alcoholische gisting in temperatuurgecontroleerde roestvrijstalen tanks, die dagelijks worden overgepompt. Na voltooiing van de malolactische gisting rijpt de wijn in vaten van 25 hectoliter Slavonisch eiken. Het bottelen vindt normaal gesproken plaats in augustus. De Barolo Ginestra Casa Matèthen blijft 8-10 maanden in de afvalkelder voordat hij wordt vrijgelaten.
Het wordt voornamelijk gemaakt van druiven van de wijngaard, maar alleen in jaren waarin het seizoenspatroon perfect was. Het moet worden beschouwd als de beste wijn die wordt gekenmerkt door zijn uniekheid, vanwege de kenmerken van de bodem en het microklimaat. Omdat het een wijngaard is die erg laat is, vindt de oogst plaats tussen midden en eind oktober. Veroudering: het wordt 27 maanden gerijpt in kleine eikenhouten vaten en 30 maanden op fles.
De druiven voor deze Italiaanse rode wijn van 100% Nebbiolo groeien in de wijnbouwgemeenschap Monforte d 'Alba, op de hellingen op 350 tot 400 m boven zeeniveau. Na de handmatige oogst, maceratie en fermentatie bij een gecontroleerde temperatuur met de schil en met dagelijkse verwijdering van de hoed. Na malolactische gisting blijft de wijn tot het volgende voorjaar in roestvrijstalen tanks. Het bottelen vindt plaats tussen april en mei.
In de buurt van Sorgono, in het geografische centrum van Sardinië, werk ik drie wijngaarden: de eerste was eigendom van mijn grootvader van vaderskant uit de vroege jaren 1900 en is gelegen in het Burdaga-gebied. De tweede is in Su Boscu en de derde in Figu, een van de beste exposities van de Mandorlisai. De drie wijngaarden staan op roze en witte granietbodems, gestreeld door de zeewind. De gecultiveerde variëteiten zijn de traditionele van de plaats.
Zo worden druiven wijn, in de tijd die ons leven geduldig vergezelt.