Wijnhuis Elio Grasso in Langhe – Piëmonte
De wijngaarden van Elio Grasso zijn schitterend gelegen in een gebied dat op de Werelderfgoedlijst staat. Gelegen in de gemeente Monforte d’Alba, worden de 18 hecatre wijngaarden omringd door maar liefst 24 hectare bos.Na een eerste periode waarbij de opbrengst van de wijngaarden naar de cooperatie ging, werd in 1978 besloten om zelf wijn te maken.Met als doel een eigen plek te claimen in de markt van kwaliteitswijnen, werden de wijngaarden opnieuw ingericht en de Nebbiolo, Barbera en Dolcetto druiven aangeplant. Niet veel later werd daar de Chardonnay aan toegevoegd.Tegenwoordig bedraagt de jaarlijkse productie niet meer dan 90.000 flessen. Hiermee kan de kwaliteit en de persoonlijke benadering en aanpak worden gewaarborgd en behoud Elio Grasso de zorgvuldige controle over alle stadia van de wijnproductie, van wijngaard tot kelder.
Elio Grasso, Monforte d'Alba, Italië
Het landgoed Elio Grasso, gelegen in de gemeente Monforte d'Alba, heeft 42 hectare land, waarvan 24 bossen en weiden die de 18 hectare wijngaarden omringen, binnen het werelderfgoed. Wij zijn van mening dat eerst erkend worden als druivenboeren en vervolgens als wijnproducenten, de beste manier is om degenen te eren en voort te zetten die voor ons zijn geconfronteerd met de uitdagingen die het werken met de natuur en haar producten, zoals wijn, met zich meebrengt. . Dit, en de wens om trouw te zijn aan onszelf, zet ons ertoe aan om, zonder enige aanname, de overtuigingen en het gedrag van alle Langhe boerenfamilies voor te stellen, kenmerken die het behoud waard zijn en waarvan wij geloven dat ze het verschil maken.
Geschiedenis en de groei van het landgoed
De wijngaarden van de familie Grasso zijn de grootste troeven van het landgoed. Het gebied waar ze zich bevinden, werd altijd als een uitstekend wijnland beschouwd, zoals blijkt uit de opname van onze bedrijven op de kaart van de beste wijngaarden die in het begin van de 20e eeuw is opgesteld door de grote historicus Lorenzo Fantini. Begin jaren tachtig besloten we terug te gaan naar onze oorsprong als druiventelers, ons ervan bewust dat ons werk niet ophield aan het einde van de rij wijnstokken. We hadden geen illusies dat we iets aan het uitvinden waren: we wilden alleen voldoen aan het beste in de tradities en het werk van onze voorgangers, zonder enige vooropgezette ideeën. Het eerste logische gevolg was de beslissing, uit 1978, om druiven van onze verschillende wijngaarden afzonderlijk te vinifiëren en te bottelen.
De wijngaarden
Omdat we de overheersende behoefte erkennen om de unieke kenmerken van de wijngaarden te respecteren en te versterken, beschouwen we dit terroir , zoals hier welgelegen hellingen worden genoemd, als magische plaatsen waar we onze eigen wortels kunnen herontdekken. In feite was het in het begin van de jaren tachtig dat we besloten terug te gaan naar onze oorsprong als druiventelers, ons ervan bewust dat ons werk niet ophield aan het einde van de rij wijnstokken. We hadden geen illusies dat we iets aan het uitvinden waren: we wilden alleen voldoen aan het beste in de tradities en het werk van onze voorgangers, zonder enige vooropgezette ideeën. Het eerste logische gevolg was de beslissing, uit 1978, om druiven van onze verschillende wijngaarden afzonderlijk te vinifiëren en te bottelen. Ons doel was om het landgoed in staat te stellen een eigen plek te vinden in een markt waar al uitstekende producenten actief waren. Ons een-stap-voor-een-beleid begon met de opeenvolgende herbeplanting van onze Nebbiolo, Barbera en Dolcetto. In 1986 voegden we een klein perceel toe van een niet-inheemse variëteit, Chardonnay, om de vrucht te 'leren' om het terroir waarin het was geïntroduceerd tot uitdrukking te brengen. Momenteel bedraagt onze gemiddelde jaarlijkse productie niet meer dan 90.000 flessen, een niveau dat ons in staat stelt om de familiegerichte oriëntatie van ons werk te behouden, en om een nauwgezette controle over alle stadia van de wijnbereiding, van wijngaard tot kelder, te behouden.