Lijst met producten van Elio Grasso

Wijnhuis Elio Grasso in Langhe – Piëmonte

De wijngaarden van Elio Grasso zijn schitterend gelegen in een gebied dat op de Werelderfgoedlijst staat. Gelegen in de gemeente Monforte d’Alba, worden de 18 hecatre wijngaarden omringd door maar liefst 24 hectare bos.Na een eerste periode waarbij de opbrengst van de wijngaarden naar de cooperatie ging, werd in 1978 besloten om zelf wijn te maken.Met als doel een eigen plek te claimen in de markt van kwaliteitswijnen, werden de wijngaarden opnieuw ingericht en de Nebbiolo, Barbera en Dolcetto druiven aangeplant. Niet veel later werd daar de Chardonnay aan toegevoegd.Tegenwoordig bedraagt de jaarlijkse productie niet meer dan 90.000 flessen. Hiermee kan de kwaliteit en de persoonlijke benadering en aanpak worden gewaarborgd en behoud Elio Grasso de zorgvuldige controle over alle stadia van de wijnproductie, van wijngaard tot kelder.

Elio Grasso, Monforte d'Alba, Italië

Het landgoed Elio Grasso, gelegen in de gemeente Monforte d'Alba, heeft 42 hectare land, waarvan 24 bossen en weiden die de 18 hectare wijngaarden omringen, binnen het werelderfgoed. Wij zijn van mening dat eerst erkend worden als druivenboeren en vervolgens als wijnproducenten, de beste manier is om degenen te eren en voort te zetten die voor ons zijn geconfronteerd met de uitdagingen die het werken met de natuur en haar producten, zoals wijn, met zich meebrengt. . Dit, en de wens om trouw te zijn aan onszelf, zet ons ertoe aan om, zonder enige aanname, de overtuigingen en het gedrag van alle Langhe boerenfamilies voor te stellen, kenmerken die het behoud waard zijn en waarvan wij geloven dat ze het verschil maken.

Geschiedenis en de groei van het landgoed

De wijngaarden van de familie Grasso zijn de grootste troeven van het landgoed. Het gebied waar ze zich bevinden, werd altijd als een uitstekend wijnland beschouwd, zoals blijkt uit de opname van onze bedrijven op de kaart van de beste wijngaarden die in het begin van de 20e eeuw is opgesteld door de grote historicus Lorenzo Fantini. Begin jaren tachtig besloten we terug te gaan naar onze oorsprong als druiventelers, ons ervan bewust dat ons werk niet ophield aan het einde van de rij wijnstokken. We hadden geen illusies dat we iets aan het uitvinden waren: we wilden alleen voldoen aan het beste in de tradities en het werk van onze voorgangers, zonder enige vooropgezette ideeën. Het eerste logische gevolg was de beslissing, uit 1978, om druiven van onze verschillende wijngaarden afzonderlijk te vinifiëren en te bottelen.

De wijngaarden

Omdat we de overheersende behoefte erkennen om de unieke kenmerken van de wijngaarden te respecteren en te versterken, beschouwen we dit terroir , zoals hier welgelegen hellingen worden genoemd, als magische plaatsen waar we onze eigen wortels kunnen herontdekken. In feite was het in het begin van de jaren tachtig dat we besloten terug te gaan naar onze oorsprong als druiventelers, ons ervan bewust dat ons werk niet ophield aan het einde van de rij wijnstokken. We hadden geen illusies dat we iets aan het uitvinden waren: we wilden alleen voldoen aan het beste in de tradities en het werk van onze voorgangers, zonder enige vooropgezette ideeën. Het eerste logische gevolg was de beslissing, uit 1978, om druiven van onze verschillende wijngaarden afzonderlijk te vinifiëren en te bottelen.  Ons doel was om het landgoed in staat te stellen een eigen plek te vinden in een markt waar al uitstekende producenten actief waren. Ons een-stap-voor-een-beleid begon met de opeenvolgende herbeplanting van onze Nebbiolo, Barbera en Dolcetto. In 1986 voegden we een klein perceel toe van een niet-inheemse variëteit, Chardonnay, om de vrucht te 'leren' om het terroir waarin het was geïntroduceerd tot uitdrukking te brengen. Momenteel bedraagt ​​onze gemiddelde jaarlijkse productie niet meer dan 90.000 flessen, een niveau dat ons in staat stelt om de familiegerichte oriëntatie van ons werk te behouden, en om een ​​nauwgezette controle over alle stadia van de wijnbereiding, van wijngaard tot kelder, te behouden.

Actieve filters

Langhe Chardonnay Educato DOC

€ 25,00

In 1985 plantte Elio Grasso deze Chardonnay-wijnstokken, en de eerste vintage kwam uit in 1990. Gedeeltelijk gefermenteerd in hout en gedeeltelijk in staal, heeft de Langhe Chardonnay Educato 2017 een geweldige frisheid, heel bewust, aangezien ze geoogst in de eerste paar dagen van September om het vroege fruit te krijgen. De oogst werd gedaan in de koelere uren van 05.00 uur tot 10.00 uur, en er is hier geen bâtonnage. Je proeft de kalkhoudende mineraliteit die deze Chardonnay weerspiegelt van de witte klei en kalksteenbodems waarin de wijnstokken zijn aangeplant. Deze wijn moet binnen enkele jaren gedronken worden.

Barbera d'Alba Vigna Martina DOC

€ 31,50

De Barbera-druiven worden uitsluitend met de hand geoogst. Na enkele dagen maceratie, waarbij de druiven dagelijks worden geroerd en malolactische gisting, wordt de wijn gerijpt in Franse eikenhouten vaten, gevolgd door nog minstens 8 maanden op fles.

Barolo Gavarini Chiniera DOCG

€ 95,00

De vinificatieprocedure voor Barolo Gavarini Chiniera omvat alcoholische gisting in temperatuurgecontroleerde roestvrijstalen tanks, die dagelijks worden overgepompt. Na voltooiing van de malolactische gisting rijpt de wijn in vaten van 25 hectoliter Slavonisch eiken. Het bottelen vindt normaal gesproken plaats in augustus. De Barolo Gavarini Chiniera blijft vervolgens 8-10 maanden in de afvalkelder voordat hij wordt vrijgelaten.

Barolo Ginestra Casa Maté DOCG

€ 95,00

De vinificatieprocedure voor Barolo Ginestra Casa Matè omvat alcoholische gisting in temperatuurgecontroleerde roestvrijstalen tanks, die dagelijks worden overgepompt. Na voltooiing van de malolactische gisting rijpt de wijn in vaten van 25 hectoliter Slavonisch eiken. Het bottelen vindt normaal gesproken plaats in augustus. De Barolo Ginestra Casa Matèthen blijft 8-10 maanden in de afvalkelder voordat hij wordt vrijgelaten.

Dolcetto D'Alba Dei Grassi DOC

€ 16,50

De Dolcetto d 'Alba dei Grassi van Elio Grasso presenteert zich in een robijnrode kleur in het glas. In de neus imponeert deze rode wijn uit Piemonte met een aantrekkelijk bouquet, met aroma's van rode bessen, pruimen en delicate kruiden. In de mond is het droog, harmonieus, fluweelzacht en wordt gekenmerkt door een lage zuurgraad. In de lange afdronk een discrete amandelnoot in de afdronk. Een evenwichtige en jonge drinkbare wijn.

Langhe Nebbiolo Gavarini DOC

€ 23,00

De druiven voor deze Italiaanse rode wijn van 100% Nebbiolo groeien in de wijnbouwgemeenschap Monforte d 'Alba, op de hellingen op 350 tot 400 m boven zeeniveau. Na de handmatige oogst, maceratie en fermentatie bij een gecontroleerde temperatuur met de schil en met dagelijkse verwijdering van de hoed. Na malolactische gisting blijft de wijn tot het volgende voorjaar in roestvrijstalen tanks. Het bottelen vindt plaats tussen april en mei.

Naar Boven